Friday, April 1, 2011

5.30 pagi

ASSALAMUALAIKUM..morning people... =)

ok..time aku tulis entri ni mmg pukul 5.30 pagi... :)
aku pon xtahu laa kenapa tapi dua tiga menjak ni aku asyik tidur lepas isya' dan bangun pkul 2-3 pagi...

bgus jugak kan...
on9 pagi2 cmnih xde yg kacau..huuhuhuu

this is just a random entri..

aku kan ada bagitahu yang aku nak join bengkel CLICK under CEK NEK production dulu...
tarikh yg ditetapkan adalah sabtu ni..which 2/4/2011..
err..esok laa kan..

tapi..sedih sgt sbb aku xdapat join ..
sabtu ni ade reunion bebudak sekolah rendah aku dulu...

reunion - pahang
bengkel CLICK - terengganu

aku - pahang
so, ?
kena pergi reunion laa...yg tu paling dekat..

tapi !
aku on9 fb tadi...ada pulak update dari ATOK GRAPHY aka pengurus bengkel nih...said that,

hahaha! suka nya hati aku....ada chance laa aku nak join tapi harap2 laa dlm msa terdekat...

kalau rezeki kita tak akan kemana kan ?
.........
^___^

entri ni xmengharapkan komen....tp kalau nak komen..sila la ye..
aku cuma nak share jer..
tapi mcm merapu pulak...

trimas people...


perhatian.
kenapa april fool haram kita sambut..
baca ni ye

AMARAN

ASSALAMUALAIKUM READER =)


HARI NI 1 APRIL....

TAPI XPAYAH LA PEGI SAMBUT APEKEJADAH 
APRIL FOOL TU YE....

SEBUT PON JGN...
BUAT BERGURAU APATAH LAGI....

OK SYG ...
MEKACIH.......

Saturday, March 26, 2011

JOM SOKONG EARTH HOUR ! jom lah jom lah...



salam warga bumi...
*lupakan sebentar pasal hidup anda,pilihan yg perlu dibuat,apa nak dimakan..dan etc..

fikirkan ttg BUMI yg kita diami ini....
kemudian ingat semula apa yg berlaku pada jepun tempoh hari...

hanya disebabkan ingin mendapatkan janakuasa elektrik yg lebih jimat...negara jepun menggunakan sumber nuklear sbg reaktor utk menjana eletrik mereka...
kesannya ? 
seluruh penduduk dunia kini dibimbangi akan terjejas teruk akibat radiasi nuklear,terutamanya bagi negara berdekatan dgn jepun sendiri...

kenapa jepun ingin berjimat ?
eletrik mahal kah ?
jepun kan kaya...
negara ke4 bg kuasa ekonomi paling besar di dunia...

semua tu bukan jawapan...
"semakin pesat ekonomi sesebuah negara...semakin tinggi kadar penjanaan elektrik yg diperlukan"
kilang2...bangunan pencakar langit..rumah awam...
semua memerlukan elekrik..

kita..di Malaysia...
agak2 boleh hidup kalau sehari tiada elektrik ?
panas la dewan kuliah,telefon bimbit semua kong,lappy langsung xbuka,
internet apatah lagi...
dah tu..macamana nak update blog?status FB  ? twitter ?
ohh...hidup !

ingat! elektrik dijana mnggunakan bahan api...
negara kita xde kincir angin..
tapi kita ada empangan yg menjanakuasa eletrik..
alaa...sikit sgt kott kalau dibandingkan dgn jumlah yg kita guna...

jadi...jom laa..light-off mlm nih..
26 March 2011
8:30mlm~9:30mlm.
sejam jer...

pstt : smentara gelap tu solat isyak,then buat laa solat hajat ke apa kan..khusyuk tau dlm gelap..sunat tu...

apa yg kita buat maybe kecik jer pd mata kita...tp..kalau semua org buat ? xsejuta ? haaa...

"JANGAN BUAT UTK DIRI KITA....TAPI BUATLAH UTK ANAK2 KITA KELAK.."

Tuesday, March 22, 2011

1000 AWESOME things..“Strangely heartwarming… perfect for rainy days.”

ASSALAMUALAIKUM people..
 *psstt : this entry will be in 'bahasa rojak' ok.. :) aku kan saje nak mgediknyer..

reading back my January edition of READER'S DIGEST make me found one amazing articles by Julia Slater..
 'IN SEARCH OF AWESOME'
Canadian author NEIL PASRICHA'S book of "awesome" saying is drawing rave reviews from critics and audiences alike....
this is the book of awesome...chopp..i didnt buy this book yet..
just check-it out at his website..

 interesting fact is :
  • selekehnye English aku...xcatchy langsung...fyii =,=

En Neil ni dulunya blogger tao..lepas dua tahun dy berblogg nih..dy dapat idea dan bernekad nak post 
setiap hari satu perkara "awesome" yg dy perhatikan dlm hdup dy...
blog en.neil <-------------- ^_____^


smpai satu saat itu....blog dy mencapai hits dan semua post2 nya telah dibukukan  ! best-seller lagi....fyii...


entri2 kita nih...kalau bukukan..agak2..laku x ?? hahahaa...

pasnih aku akn refer blog dy laa kalau nak buat enri..bior bermotivasi cikit kita2 ni... :))...










Sunday, March 13, 2011

aku lupa diri kejap

assalamualaikum sedare ! 

yer...aku xsempat nak berblogging skrg..
byk gek menda best nak cite tapi...
masa...ketiadaan...
yer !
nih pon entri laju2...
komen pon xdan nak balas..
blog-hiking pon xsempat..
TQ to all yg baru folow...
nanti aku jejak korg punye blog keh !

mintak maaf ckit buleh??
heeehehe...

cer korg senyum...
^____^
senyummm
senyummm.....
alololo....comelnyer...

psst..senyum sorg2?
heee...

::jadah pe laa aku ngarut nih kan... :)


salah satu sebab aku bizi :



kali ke 12 aku tgk...kihkihkih...

ooo..soley soleey ley....



salahkan KAK LIMAH !

gracias laa layan entri ni smpai abis..tak baik tipu tao ! hehe

Friday, March 11, 2011

nak join BENGKEL PHOTOGRAPHY CLICK oleh CEKNEK PRODUCTION

ASSALAMUALAIKUM ...

aku nak share sesuatu yg bagi aku precious utk peminat2 photography yg maseh amatur macam aku....aku terjumpa nih pon kat fesbuk la..mane laie kan...credit to miss shark yg menyumbat aku ke group 
(forum untuk pelajar yg minat fotografi, editing gambar, seni dan graffiti yang berada di zon Timur Malaysia. (Pahang, Terengganu dan Kelantan)

..selain tu kan..ade juga BENGKEL CLICK nih dekat tmpat lain..Kuantan diorg buat kat Sg.isap..19 March nih..other than that..Shah Alam,Taiping,Kuching,Jitra,Penang dan Cheras !
..nak tahu lebih lanjut..korg boleh add fesbuk tauke dia...Atok Graphy..--->klik... ^____^




PENDAFTARAN KINI DI BUKA :

TEMPAT : PULAU WAN MAN




TARIKH : 2/4/2011

MASA : 9AM - 7PM




Sebanyak 10 subjek teknik-teknik asas fotografi akan di ajarkan iaitu :




1. Panorama 180 Darjah dan 360 Darjah

2. Macro

3. Telefoto

4. Potret
5. Window / Frame / D.O.F
6. Shutter Speed
7. Aperture
8. White Balance
9. Black & White / Monokromatik
10. Strob / Speedlite



JIKA ANDA TIADA KAMERA... ANDA JGN RISAU.. KAMERA AKAN KAMI SEDIAKAN... YG PENTING MINAT.....


kalau korang berminat nak daftar/join/mempowerkan diri dgn skill terhebat
sila pergi ke website Ceknek Production dgn mengklik


--->  sini  <---


korg akan meet-in-person dgn website yg cute ni..

klik je mane2 yg anda berkenan.. :)

JOM USHA2  !



utk pendaftaran..korang boleh pergi terus ke tabs 'PENDAFTARAN' ok...

tapi aku mmg nak pergi la yg dekat Tganu nye bengkel...
teringin nak belajar sebab aku xhebat..
lagipon aku tgk mcm syokk jer bengkel dy...dah la kamera disediakan..cehh...*take 4 granted
bukan senang ! lagipun aku tgk CEKNEK PRO. dah buat kat byk tmpat dan skill dy pon bagus sgt !
hebat tao..aku kagum dgn artwork2 mereka2 ini...




cantik kan ?
aku harap aku pun buleh jadi sehebat begini kelak...
^___^



ok..nih aku nak ajak beramai2..moh ler..memeriahkan suasana ! 
then,aku nak cari geng2 blogger kat sini yg stay area kuala terengganu...
nak ajak join la ! :)
hehe...aku sgt semangat ni...anda bagaimana ?

rujukan dan perembatan gambar...

blog ceknek production

pssstt : byk lagi gambar cntekk2 kat link depa nih...

gracias sudi luangkan masa baca... !


Wednesday, March 9, 2011

korang buat ape time dipression menghantui diri ?

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA awok2 sekalian.....

maaf la lame x tulis entri..aku sgt kemalasan nak buka laptop skrg..mungkin kerana mood yg sgt tidak baik dan hangin je..

-------------------maaf-----------------------------------
aku slalu bad mood 2 3menjak nih...byk lah sebabnya..tp aku mls nak bgtahu korg..haha..ye laa...kunk ramai plak yg simpati nge aku..nangis2 pulok bace entri nih..hehe...

ape yg aku nak persoalkan dalam entri ini adalah..apa yang kita akan buat kalau tensen,kegelisahan,tertekan,gundah..and etc....
byk laa sebab sebi kenapa seseorg tuh tertekan kan...blablablabla....ok....

KALAU AKU TENSION.....

1.masuk bilik kunci pintu dan segala alat perhubungan di hapuskan...biasanya telefon bimbit aku akan silentkan..hehe..xkan nak off..mase ni la aku akn berharap someone will call me to say hi whatever kan..nak2 pulak klau encik jejaka idaman yg call..tp..biasanya...haram....xdek pon..(T__T) time ni..if daddy panggil pun buat dek (xdgr) jer....

2.meratah coklat dgn rakus dan gelojoh..ok..nih tabiat..haha..habis la sume dlm peti sejuk aku wat stok lam bilik sepnjg perkurungan aku...serius,coklat buleh hilangkan stress..tp..bg aku..aku cume rase hepi bile coklat2 tuh sume habis...haha..yg paling menyeronokkan bile mkn cadbury !pastu..foil dy yg golden tu aku buat laa ukiran ke..cincin ke...ikot pale otak xbetol nih...lalalalaaa...

3.xmakan mknan ruji..hah ! ni mmg aku slalu wat..pdn la dgn muke aku skrg sebab aku dah didiagnosis oleh encik Doktor menghidapi Gastrik @ nama saintifiknya Gastritis yg agak kritikal...tp disebabkan oleh tekanan melampau..aku akan sngaja menyeksa diri..last2..masuk hospital kena 3 jarum ! pn muke kan...hahahaa...jgn tiru tabiat ini ! klau tak korg akan terpaksa membawa Gaviscon kemana2 shj korg pergi..mcm aku...sobs...
4.menghabiskan segala kredit..hahh..mase ni laa aku akan call semua kawan2 aku..xkire la sape..ckap hi je.pastu tnye khbar..ye laa..smpai kredit RM0.00...suka aku wat gni..haha..pastu sengsara balek nak buleh ke topap semula...tapi..bertuah la sapa yg aku call tuh...maknanya dia pnting!

5.bershoping tanpa belas kasihan..yg ni slalu buat aku tensyen balek..ye laa..time nih aku xkan sedar kalau      aku 'ter'beli 2 cardigan yang same atau beli baju yg aku sendiri xkan pkai..membazir saje...sedar2..purse dah kosong...mane laa x tension aku dgn tabiat nih..kalau org tgk aku window shopping pon aku ase mesti org akan ckap aku obses..smpai ada kwn aku yg penah out dgn aku ckap...


"fuhh,xsngka smpai macam tu..takut aku tgk syud blablabla...."                                                         
 aku pilih barang je..bukan makan org ! hahaha..maybe manakutkan bagi dia...xpe laa.. T___T

6.menyendiri..haruslah menangis sorg..xde sape pujuk..lalalaaa..tp nih bergantung kepada tahap stress..klau kritikal smpai sentap hati aku...fuh..sejam mnangis meratapi nasib..pastu berfikiran bukan2..kolot !


7.tulis diari,sketching..yg nih aku suka ! haa..mentafsirkan segala perasaan dlm bentuk lukisan dan juga tulisan..aku mmg ada byk sketch book yg aku slalu bwak time skolah dulu..nota,cacian,design semua aku satukan dlm sketch book tuh...(aku suka beli sketch book juga!buat stok)..diari ! haa..diari aku dari Form 1 lagi..yep! aku jrg tulis2 melainkan ade sumting yg betol2 penting,secret yg aku xley gtao org..sume aku tulis dlm diari aku nih..!mean..diari nih adalah segalanya ttg aku...hehe..ye..xmatured !


say hi to mr.sketchbook !..purple n pink..the white one is
'sunsama'..my lovely diary...and the white muffler adalah untuk mengesat airmata..huu..sedeh kan...aku mmg myedihkan kdg2...hahahha !



itu lah aku kalau kesedihan,msalah xhenti2 dan juga ketensionan melanda...

tapi yang paling penting..berdoa kepada Allah mintak ditenangkan hati... :)

korg pulak ade tabiat pelik waktu tension?
buat laa entri..bagitahu aku..t aku bace ! haaa.(<----cadangan jer !)

gracias sudi bace ini entri..sayang semua... :)

Monday, February 28, 2011

Monday, February 21, 2011

Wanita..anda cantik...bersyukurlah..


assalamualaikum si cantek manis dan teruna pujaan....
sihat?..bagus2..harini kita berbaik2 je ae...
blog ibarat kedai buku...ada bacaan yg ringan2..ada juga 
bacaan yg berat2..kita selalu saja memilih yg ringan2..ada 
kalanye..kita perlu juga membaca yg berat2 agar pemikiran kita semakin berkembang..jati diri juga semakin teguh...*aku 
bukan na jd ustazah arini..tp apa salahnyer..hahaha..peace!


Seorang anak laki-laki bertanya kepada ibunya

 "Mengapa engkau menangis?"

"Karena aku seorang wanita," dia berkata kepada anaknya.

"Aku tidak mengerti," jawab anak laki-laki tersebut.

 Sang ibu memeluk anaknya dan berkata

 "Dan kau tidak akan pernah mengerti"



Kemudian anak laki-laki tersebut bertanya kepada ayahnya


 "Mengapa ibu menangis tanpa ada alasan?"



"Semua wanita menangis tanpa ada alasan," hanya itu yang bisa dikatakan ayahnya


.Anak laki-laki itu tumbuh dan menjadi seorang laki-laki dewasa, dan tetap merasa heran 

mengapa wanita menangis.


Akhirnya dia berbicara dgn Tuhan, dan ketika sudah terhubung,

 dia bertanya, "Tuhan, mengapa wanita begitu mudah menangis?

"Tuhan berkata ,

"Aku menciptakan wanita istimewa. Aku menciptakan baginya bahu yang kuat untuk memikul 
beban dunia, tapi begitu lembut sehingga dapat memberikan kenyamanan."

"Aku memberinya kekuatan untuk melahirkan dan menahan penolakan yang kerap muncul dari 
anak-anaknya"

"Aku memberinya keteguhan yang membuatnya dapat tetap bertahan di saat semua orang 
sudah menyerah, dan tetap memperhatikan keluarganya tanpa mengeluh saat sedang lelah 
maupun sakit."

"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam keadaan apapun, meskipun 
mereka menyakitinya."

"Aku memberinya kekuatan untuk bisa memaklumi kesalahan-kesalahan suaminya, 
menciptakannya dari tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya"

"Aku memberinya kearifan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik tidak akan 
pernah menyakiti istrinya, tetapi kadang-kadang menguji kekuatan dan ketetapan hatinya untuk 
tetap teguh mendampingi suaminya"

"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dicurahkan. Ini khusus miliknya untuk digunakan 
bila pun diperlukan."

"Kau lihat: Kecantikan seorang wanita tidak terletak pada pakaian yang dikenakannya, penampilan fisiknya, atau cara dia menyisir rambutnya."

"Kecantikan seorang wanita dapat dilihat melalui matanya, karena mata adalah pintu menuju hatinya, tempat dimana cinta bersemayam.

"Setiap Wanita Cantik.....




lihat..cantik nya wanita di sisi Allah..sahabat2 saya,,jgn lah bersedih jika kita tidak sehebat dia ataupon dia..kerana yg memuliakan kecantikan kita adalah Yang Maha Esa..jgn khuatir andai ,kita belum bertemu dgn muslim yang mengasihi kita kerana segalanya telah ditetapkan oleh Allah..
dan..jangan meletakkan maruan anda dibawah sifat hasad dengki kerana ia akn menjual maruah kita dgn harga yang tidak sepatutnya..jadilah diri anda sendiri..jangan meniru orang lain hanya untuk kelihatan hebat sedangkan kita dimurkai oleh Allah..

saudari,.
pilihlah utk menjadi muslimah solehah..dan jadilah wanita yang paling bahagia...!




Saturday, February 19, 2011

minat.aku.sayang,korg

ASSALAMUALAIKUM ANDA2 yg budiman,

furball,ni bukan contest daa...
1st of all-all kan...na ucapkan seratus trailer ucapan terima kasih kepada semua yg myokong saya (cehh,ayat winner...haha)..xde laa..im blushes da,,bile da malu2 nih..mula la nak cover bersopan sntun tulis entry..aku sgt2 appreciate kamu2 yg support aku punyer blog..wlopun header aku sepah,follower xramai..tp aku tao korg buleh diharap.. :))

aku xkejar follower beribu..bia la ckit asalkan anda dan sy hepi dgn relationship blog sehala ini...perh..haha..aku nih pon buleh diharap klau2 korg nak aku komen bebyk,kritik,puji,kutuk?uhh..lagi laa buleh..hahaha..*tanduk..
aku mmg kuat bebel dan suke knal org yg memiliki seminat dan bersemangat doraemon dgn aku..

ape2 pon...
  ^______^
saya sayang awak org..
sebab awak org cool sgt !
blog2 awk org juga enak dibace..
dan anda juga telah memberi semangat kpd aku utk terus berblog !
ehh..sayang laaaa...
and... 

jadi,sygi follower dan sungai kita..

haa..alhamdullilah...
love ALLAH... :)