Monday, February 28, 2011

Monday, February 21, 2011

Wanita..anda cantik...bersyukurlah..


assalamualaikum si cantek manis dan teruna pujaan....
sihat?..bagus2..harini kita berbaik2 je ae...
blog ibarat kedai buku...ada bacaan yg ringan2..ada juga 
bacaan yg berat2..kita selalu saja memilih yg ringan2..ada 
kalanye..kita perlu juga membaca yg berat2 agar pemikiran kita semakin berkembang..jati diri juga semakin teguh...*aku 
bukan na jd ustazah arini..tp apa salahnyer..hahaha..peace!


Seorang anak laki-laki bertanya kepada ibunya

 "Mengapa engkau menangis?"

"Karena aku seorang wanita," dia berkata kepada anaknya.

"Aku tidak mengerti," jawab anak laki-laki tersebut.

 Sang ibu memeluk anaknya dan berkata

 "Dan kau tidak akan pernah mengerti"



Kemudian anak laki-laki tersebut bertanya kepada ayahnya


 "Mengapa ibu menangis tanpa ada alasan?"



"Semua wanita menangis tanpa ada alasan," hanya itu yang bisa dikatakan ayahnya


.Anak laki-laki itu tumbuh dan menjadi seorang laki-laki dewasa, dan tetap merasa heran 

mengapa wanita menangis.


Akhirnya dia berbicara dgn Tuhan, dan ketika sudah terhubung,

 dia bertanya, "Tuhan, mengapa wanita begitu mudah menangis?

"Tuhan berkata ,

"Aku menciptakan wanita istimewa. Aku menciptakan baginya bahu yang kuat untuk memikul 
beban dunia, tapi begitu lembut sehingga dapat memberikan kenyamanan."

"Aku memberinya kekuatan untuk melahirkan dan menahan penolakan yang kerap muncul dari 
anak-anaknya"

"Aku memberinya keteguhan yang membuatnya dapat tetap bertahan di saat semua orang 
sudah menyerah, dan tetap memperhatikan keluarganya tanpa mengeluh saat sedang lelah 
maupun sakit."

"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam keadaan apapun, meskipun 
mereka menyakitinya."

"Aku memberinya kekuatan untuk bisa memaklumi kesalahan-kesalahan suaminya, 
menciptakannya dari tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya"

"Aku memberinya kearifan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik tidak akan 
pernah menyakiti istrinya, tetapi kadang-kadang menguji kekuatan dan ketetapan hatinya untuk 
tetap teguh mendampingi suaminya"

"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dicurahkan. Ini khusus miliknya untuk digunakan 
bila pun diperlukan."

"Kau lihat: Kecantikan seorang wanita tidak terletak pada pakaian yang dikenakannya, penampilan fisiknya, atau cara dia menyisir rambutnya."

"Kecantikan seorang wanita dapat dilihat melalui matanya, karena mata adalah pintu menuju hatinya, tempat dimana cinta bersemayam.

"Setiap Wanita Cantik.....




lihat..cantik nya wanita di sisi Allah..sahabat2 saya,,jgn lah bersedih jika kita tidak sehebat dia ataupon dia..kerana yg memuliakan kecantikan kita adalah Yang Maha Esa..jgn khuatir andai ,kita belum bertemu dgn muslim yang mengasihi kita kerana segalanya telah ditetapkan oleh Allah..
dan..jangan meletakkan maruan anda dibawah sifat hasad dengki kerana ia akn menjual maruah kita dgn harga yang tidak sepatutnya..jadilah diri anda sendiri..jangan meniru orang lain hanya untuk kelihatan hebat sedangkan kita dimurkai oleh Allah..

saudari,.
pilihlah utk menjadi muslimah solehah..dan jadilah wanita yang paling bahagia...!




Saturday, February 19, 2011

minat.aku.sayang,korg

ASSALAMUALAIKUM ANDA2 yg budiman,

furball,ni bukan contest daa...
1st of all-all kan...na ucapkan seratus trailer ucapan terima kasih kepada semua yg myokong saya (cehh,ayat winner...haha)..xde laa..im blushes da,,bile da malu2 nih..mula la nak cover bersopan sntun tulis entry..aku sgt2 appreciate kamu2 yg support aku punyer blog..wlopun header aku sepah,follower xramai..tp aku tao korg buleh diharap.. :))

aku xkejar follower beribu..bia la ckit asalkan anda dan sy hepi dgn relationship blog sehala ini...perh..haha..aku nih pon buleh diharap klau2 korg nak aku komen bebyk,kritik,puji,kutuk?uhh..lagi laa buleh..hahaha..*tanduk..
aku mmg kuat bebel dan suke knal org yg memiliki seminat dan bersemangat doraemon dgn aku..

ape2 pon...
  ^______^
saya sayang awak org..
sebab awak org cool sgt !
blog2 awk org juga enak dibace..
dan anda juga telah memberi semangat kpd aku utk terus berblog !
ehh..sayang laaaa...
and... 

jadi,sygi follower dan sungai kita..

haa..alhamdullilah...
love ALLAH... :)

Wednesday, February 16, 2011

my snack sudah tukar kulit..yumm2..

SALAM..(Breaking news kot..lalalala)
my favourite snack ! cadbury mixed nut nampaknyer da bersalin kulit..haha..aku agak terkejut bile pg ke kedai dan cari cadbury yg bese2..tp xde..waaa!..mane2?..nasib aku xmeraung kat ctuh..hahaha..buta ye cik,syuhada?..tu hape?..cadbury baru laa..
aku ni sgt2 was2 utk beli sebab takut ase dy xsame..xkan la pihak cadbury da xkeluarkan lagi cadbury yg bese2 dulu..?,..saat aku terpikir itu kan..aku ase hidup aku makin sempit..coz..cadbury bars adelah satu2nye chocolate yg tummy aku ley time dan menenangkan hati aku tatkala kesedihan.. :(
ouh..sedih...
lame gler aku termenung kat promotion shelf tuh..*
na beli ke x??...
arhhh!..beli je la..susah ape..xsedap bg ar adik aku..xpon kucing terbiar yg kelaparan pon byk kat tepi jalan...bia dy ase...uhh..

 ni la rupe cadbury bars yg baru...yg beza nye cume kulit luar jaa..dulu kertas..skrg plastik sudah..amboi..pihak cadbury nampaknye suke mencemarkan alam sekitar!,,tahu x bahawa plastik mengambil masa selama 500 tahun untuk lupus sepenuhnya dlm tanah?!..haa..da tuh g wat smpah plastik nape?..xsyg generasi betol!..marah*
sokonglah kempen HARI TANPA BEG PLASTIK SETIAP SABTU !
tapi...aku beli jugek...lalala
Bissmillahirahmanirahim....(time na ase nih..mulakan dgn bismillah ye kwn2)
ermmm..yumm2.. :)
terus tersenyum sorg..hahaha..hepi ! RASANYA MASIH SAMAAA LAA ! !
sedaap lagi ! syg cadbury ssgt !
aku tahu korg xkan hampakan peminat setia cadbury bars semua kan??..haha
tq!..
huhu..aku yg beriyer..aku tahu..
(tarian kegembiraan)
lalala.. :)



Tuesday, February 15, 2011

sedu-seduan yg memenatkan...

ASSALAMUALAIKUM kawan2 yg budiman..
Anda2 semua pernah x mengalami satu fenomena yg dipanggil sedu?..ala..sounds like "hik....hik.."..stiap 10~15 saat.?..bese lepas makan @ lepas wat xtvt yg memenatkan..tp yg pelik kan..camane boley ter'sedu' ini terjadi..ye la..besenye baby2 jer..huhu..tp sudah besau pnjg nih pon..ade lagi sedu nyer?amboi..haha..

ade yg cakap..bila kita sedu kan..means,"ala,na besar la tuh"..fuh..kalau gtu..suke la sedu nih!..haha..tp sedu ini juga mcm comel kan..sebab bese budak2 je sedu..hehe..

aku selalu tgk mak2 budak klau baby dorg sedu..dorg g tampal sumting ats dahi anak2 dorg tu..
*macam ni..macam ni....

apa rasionalnyer?..entah..aku pon still xtao smpai harini..klao tnye puan2 ibu pon dorg xtahu..pakai buat jer...tp..menjadi pulak!..adakah ini khurafat@sumting? no komen..maybe da jdi mind set..sedu..tmpal..settle..haa..aiseyh..baby pon da ade mind set?..jawablah..korg sume prnah jdi baby kan..tp mesti xingat..haha...

Bayi Tersedu Daripada Dalam Rahim Lagi

Sedu boleh berlaku bermula minggu keenam selepas konsepsi, sekalipun pergerakan pernafasan belum muncul ketika itu. Ini boleh dilihat melalui imbasan ultrasound. Teorinya, pengecutan menyediakan otot-otot respiratori bayi belum lahir untuk bernafas selepas dilahirkan.
Pengkaji yang diketuai oleh Christian Straus dari sebuah Hospital di Paris mengesyaki tabiat tersedu membantu mamalia belajar menyusu kerana siri pergerakan semasa menetek mirip tersedu dengan glotis tertutup rapat bagi mengelakkan susu memasuki paru-paru.


tu dia...baby sedu punyer sebab..(mcm keling ayatku..)haha..
phm?..haha..aku pon xphm sgt..xpe..nanti aku blaja..aku inform smule kat korg,,haha..
bukan tu yg aku na cite..aku nih...dari pagi tadi da tersedu2..mula2 ilang la kejap..pastuh dtg balik..huih..penat sedu woo..buleh kren badan..sentap ase..tp org dok kate nak besar kan?..alhamdulillah la..tp seksa..tambah2 lagi..malu..ce korg bygkan..semua org dok diam jer..tetibe.."hikk!.."..bunyik korg sedu..gema satu dewan..haaaa..mane na sorok muka?..klau aku..aku wat2 pandang org blakag walaopun realitinye org sume pndang aku..hahaha..
ok2..sudah merapu..ni aku na share..knape org dewase pon sedu..sedu ni pon bukan semua org slalu rase..hanya the chosen one aje..huhu..kenape??...

puncanye adalah encik diafram yg berada di bawah thoracic cavity kita@paru2..,besenyer..en.diafram nih ok jer..maintain.. Apabila kita2 tarik nafas, ia akan tertarik ke bawah sebab nak tolong encik2 udara masuk ke dalam paru-paru kita2 ini.. bila kita menghembuskan nafas plak,en.diafram akan halau(perambat..tganu say..huhu) en.udara get-ou! from paru-paru.namun..ada kalanye.,en.diafram xde mood dan terganggu.mungkin kerana berselisih paham dgn puan.paru2..lalu,ia membuat pergerakan menarik ke bawah dalam keadaan yang tersentap.(merajuk la tuh.ceh!..)

bahananya..kita2 la..sebab kita sedut en.udara ke dlm kerongkong secara rakus dan mgejut..bile dah en.udara,berebut2..xreti na beratur..uih..dy main langgar je kotak suara kita... kotak suara pon terkejut..lalu terhasil la bunyik..'hik....hik....'..THE END..

o0o0..gtu la rupenyer...so,jgn isau ae..xperlu pergi hospital..kerna,anda sihat sje..xsakit..cume..sila tauliahkan kaum udara yg nak masuk dlm bdn anda ye!..caranya.
tarik nafas perlahan2...tahan....lepass.....
ulang beberapa kali....insyaallah..ok la tu..xjamin tuh..nih teori aku je..xsempat na test xd..sedu ilang dulu..haha..
moral of the story is : jgn sesuke hati je tarik nafas dgn gelojoh..nanti en.diafram anda merajuk! ingat!..hehe..peace!


 

Tuesday, February 8, 2011

we're all MALAYSIA's kipas-susah-mati !

ASSALAMUALAIKUM..





sejak skuad Harimau Malaya dapat tundukkan Garuda Indonesia masa Piala Suzuki akhir tahun lepas..semua org dok sibuk cakap psal isu kemenangan skuad bolasepak negara..wah ! berbangga bukan main..dari makcik2 kt kg sampai la ke org2 penting kat Jabatan Perdana Menteri sumenyer tumpang sekaki melayan suke-suki kmenangan ni !..maklumlah da 14tahun dok tunggu,,klau budak la..dah form 2 dah skrg...huhu..!..

SAFEE cuba melepasi asakan pertahanan Indonesia,  Zulkifli Syukur sambil diperhati Norshahrul (kanan) ketika perlawanan akhir kedua di Stadium Gelora Bung Karno, malam tadi.
SAFEE cuba melepasi asakan pertahanan Indonesia, Zulkifli Syukur sambil diperhati Norshahrul (kanan) ketika perlawanan akhir kedua di Stadium Gelora Bung Karno, 



haha..safee ! gila kao..market habih lepas game nih..maklumalah..penjaring terbanyak..aku pon tabik ar cara dy main..nampak bertamadun ! huhu..pasal tuh la melimpah2 tawaran kelab dari indonesia utk ajak dy join dorg..alahai,,baguslah safee..bertuah badan !..haha...

bile sume da demam bola kan..aku nih pon sibuk2 la na selitkan diri jugek...haha..bukan sibuk ape..sibuk mencari jersi baru team MALAYSIA..huhu..

haa..yg biru tuh la jersi kemenangan mase kat indonesia...pelik jugek yer kenapa dorg xpakai kuning..tp xpe la..tuh xpenting..yg penting sudah menang ! . .haha..aku ape lagi..mencari jugek la jersi kuning tuh..mlm sehari sebelum game aku trun KL sbb anta kakak aku ke shah alam..alang2 dah ade kat kl,aku nge adik aku g la cari jersi kat uptown..aduiyai..kitorg pegi awal sgt..pkul 10mlm..abang tuh ckap besenyer uptown nih best ble tgah mlm..bru meriah..gtu la kl..semakin mlm semakin gempak..abis tuh..bile korg tdow???
kunk bantut..hahaha
:( sebabkan na balek awal ke phg,so,terpakse la tnggalkan uptown tuh..xleyh tunggu,,sbb esok na g ktn nge wani..(tp dy xdtg plak..uhh..sob3..sia2 je..)..SELAMAT TINGGAL KL!..
ni jumpa kat terminal kuantan..haha..xde size kecik!
kalau jumpe jersi kan mesti aku usha2,tp harus xde size...waa! dunia tidak adil...
tp,alhamdulillah...rupe-rupenye ayah aku dah tempah dgn kawan dy kat klantan swuh beli utk kami..huhu..sgt teruja...!akhirnyer dapatla juge aku merase na pkai jersi kuning tuh..comel yaw!
huhu..tenkiu abah!



selain aku..kawan aku en.alim juge sgt berbangge dgn jersinyer..dy la yg slalu tman aku tgk bola sebab besenyer org lain hanya akan pandang serong klau aku tgk bola..(ceh!mesti na ckap aku nih bajet2 je suke bola)..aku xde la fan sgt bola tp aku cume minat tgk..nama pemain sepatah haram kdg2 xtao..tp aku bangge jadi rakyat malaysia..kalau bukan kita sokong team MALAYSIA,then,sape lagi??michael jackson?barrack obama?..huh..dorg lagi hampeh dari korg...haha..(gurau2..kalau obama bace blog aku nih mati aku !haha..tp haruslah tidak kan ?!)hehe..maaf pakcik obama!sy gurau je..hikhik..peace!



jgn tamak la refree oi !